Misiunea Climb Again este să ofere o șansă la o viață normală copiilor și tinerilor cu nevoi speciale. Ce înseamnă o viață normală? Înseamnă o viață în care au șansa să-și atingă propriul potențial, la fel cum o au și persoanele fără dizabilități. Astfel, ne propunem să creăm un cadru în care aceștia să-și dezvolte abilitățile necesare unei vieți independente.
Ne dorim ca, printr-un discurs pozitiv și prin promovarea poveștilor de succes din cadrul proiectelor Climb Again, să influențăm percepția generală asupra potențialului copiilor și tinerilor cu nevoi speciale și să contribuim la integrarea lor - fie că vorbim de integrarea directă a celor pentru care cățăratul devine o vocație, sau indirectă, prin apartenența la o comunitate.
Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.
Organizăm sesiuni de terapie prin escaladă în Centrul Climb Again, la panourile construite de noi în cadrul Școlilor Speciale și în sălile comerciale de escaladă din București și din Iași. În dorința de a extinde această metodă de terapie prin escaladă și la nivel național, un prim pas a fost organizarea unei caravane care a dus panoul mobil de cățărat la Școlile Speciale pentru Deficienți de Vedere din țară. Visăm la un Centru Climb Again în fiecare dintre cele șase orașe din țară în care există Școli Speciale pentru Deficienți de Vedere.
Ce este Escalada
Escalada este sportul care presupune cățărarea pe un perete de stâncă sau pe un panou artificial, folosind propriile forțe. Obiectivul este unul singur – să ajungi în vârf sau să termini un traseu predefinit fără să cazi. Poate fi practicată de orice persoană, indiferent de vârstă, abilități fizice sau psihice.
În ciuda preconcepțiilor, escalada nu este un sport extrem. Atâta timp cât cel care se cațără și partenerul care îl asigură respectă toate măsurile de siguranță, riscul este zero. Escalada este un sport care poate fi practicat inclusiv de către copiii cu nevoi speciale, cu efect terapeutic.
Escalada ca terapie
Escalada este un sport complex, care te solicită atât fizic, cât și psihic, și care testează permanent forța, rezistența, echilibrul și controlul mental al cățărătorului.
Vrem să introducem la scară națională escalada ca pe o metodă non-formală de învățare care se concentrează nu doar pe îmbunătăţirea izolată a unui anumit tip de abilitate, ci apelează în același timp la abilităţile fizice, psihice și sociale, folosind tehnici adaptate și jocul.
Printre beneficiile escaladei ca terapie:
Facilitarea dezvoltării motorii, atât a celei fine, cât și a celei grosiere
Dezvoltarea psihomotricității (structurarea spațială, schema corporală și poziția corpului în raport cu spațiul, adecvarea posturilor etc.)
Dezvoltarea atenției și puterii de concentrare
Dobândirea unor noțiuni disciplinare de bază
Dezvoltarea capacității de a găsi soluții, de a elabora strategii
O mai bună autocunoaștere și o îmbunătățire a stimei de sine
Creșterea încrederii în forțele proprii și depășirea unor limite fizice sau psihice