Toți copiii se pot bucura de beneficiile escaladei ca terapie. Unii dintre ei merg mai departe, apropiindu-se de acest sport și din perspectivă competițională.

Așa a luat naștere Lotul Național de Paraclimbing, odată cu motivația de a transforma joaca în cățărat și antrenamentele la sala de escaladă în medalii obținute la competițiile internaționale și campionatele mondiale.

Indiferent de vârstă, sex, locul de naștere sau meseria aleasă, fiecare sportiv al Lotului Național vine cu o poveste proprie de depășire a imposibilului - ei nu se lasă definiți de dizabilitatea pe care o au, ci de pregătirea lor ca sportivi de performanță, pasionați și competitivi. La rândul lor, aceștia îi vor inspira pe alți copii și tineri asemenea lor să aleagă sportul și escalada ca drumuri profesionale în viață.

La rândul lor, aceștia îi vor inspira pe alți copii și tineri asemenea lor să aleagă sportul și escalada ca drumuri profesionale în viață.

Timeline

 • 2015
 • 2016
 • 2017-2020
 • 2021
 • 2022
 • Prima echipă de paraclimbing a României

  Ia naștere prima echipă de paraclimbing a României, formată din 12 sportivi cu deficiențe de vedere, auz și tulburări neuromotorii, antrenați de Climb Again.Prin eforturile noastre, disciplina paraclimbing (escalada sportivă practicată de persoane cu dizabilități) este recunoscută oficial de Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE).

 • Prima competiție internațională

  Participare la prima competiție internațională – Campionatul Mondial de Escaladă (IFSC Paraclimbing), Paris, Franța, 2016 – locul 6 la categoria deficiențe de vedere (Răzvan Nedu)

 • Strângem medalii

  În 2017, atacăm toate etapele de campionate mondiale. Strângem medalii de aur, argint și bronz.

 • Răzvan Nedu vicecampion

  Răzvan Nedu concurează cu mâna în ghips și devine vicecampion mondial la Campionatul Mondial de Paraclimbing din Moscova

 • 17 medalii pentru Romania

  Lotul Național al României încheie sezonul competițional cu nu mai puțin de 17 medalii pentru România. Încep antrenamentele sportivilor în expediții pe cei mai înalți munți din Europa de Est

Componența Lotului

Răzvan Nedu
Ionela Grecu
Cosmin Candoi
Alex Benchea
Liviu Matei
Adriana Tofan
Ariana Pero
Angelo Simionescu

Cuvinte din LOT

“Până în ultima clipă a fost incertă plecarea mea din cauza accidentării la deget. Nimeni nu s-a gândit că voi concura cu mâna în ghips, ca până la urmă să ajung să mă lupt pentru medalie.“

Răzvan Nedu, căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și Vicecampion Mondial

“A fost despre muncă și încredere. A contat mult sincronizarea dintre navigator și mine, așa am ajuns în finală”

Ionela Grecu, cățărătoare medaliată cu aur la categoria B3 a sportivilor cu deficiențe de vedere

„De aceste medalii de aur pot spune doar că sunt mândru. Sper ca performanțele echipei să arate că escalada este un sport care schimbă viețile copiilor și tinerilor cu dizabilități.”

Cosmin Candoi, cățărător medaliat cu aur la categoria B3 a sportivilor cu deficiențe de vedere

“Escalada, un sport complex și solicitant, presupune cățărarea pe un perete de stâncă sau pe un panou artificial, cu ajutorul forței brațelor și picioarelor. Deși pare un sport dificil, accesibil doar oamenilor cu o condiție fizică excelentă, în realitate lucrurile stau altfel. Cățăratul nu reprezintă doar un sport, ci și o modalitate de terapie ceea ce-l face practicabil pentru oricine, inclusiv pentru persoanele cu multiple dizabilități. Iar noi, în ultimii ani, am demonstrat acest lucru! Ne bucurăm că avem un program sportiv complet în acest an.”

Claudiu Miu, Fondator Climb Again și coordonatorul Lotului Național de Paraclimbing
 • Răzvan Nedu – căpitanul Lotului Național de Paraclimbing

  “Până în ultima clipă a fost incertă plecarea mea din cauza accidentării la deget. Nimeni nu s-a gândit că voi concura cu mâna în ghips ca până la urmă să ajung să mă lupt pentru medalie.“

  În 2021, Răzvan Nedu concurează cu mâna în ghips și devine vicecampion mondial la Campionatul Mondial de Paraclimbing din Moscova.

 • Claudiu Miu – fondator Climb Again și coordonatorul Lotului Național de Paraclimbing

  “Escalada, un sport complex și solicitant, presupune cățărarea pe un perete de stâncă sau pe un panou artificial, cu ajutorul forței brațelor și picioarelor. Deși pare un sport dificil, accesibil doar oamenilor cu o condiție fizică excelentă, în realitate lucrurile stau altfel. Cățăratul nu reprezintă doar un sport, ci și o modalitate de terapie ceea ce-l face practicabil pentru oricine, inclusiv pentru persoanele cu multiple dizabilități. Iar noi, în ultimii ani, am demonstrat acest lucru! Ne bucurăm că avem un program sportiv complet în acest an.” 

 • Ionela Grecu, sportivă în Lotul Național de Paraclimbing

  “Când sunt supărată, îmi place să fac ceva util. Cunoscându-i pe cei de la Climb Again, am ales să vin la sport. Aveam nevoie și de oameni, să vorbesc cu oamenii, să comunic. Eram izolată. Aici am primit încurajări autentice, am început să merg de 3 ori pe săptămână la antrenamente și m-am ținut. A fost despre muncă și încredere. În competiții, a contat mereu mult sincronizarea dintre navigator și mine. Așa am reușit să ajung în finală.”

  Ionela Grecu este cățărătoare medaliată cu aur la categoria B3 a sportivilor cu deficiențe de vedere. În doi ani, a adus României două medalii de aur, o medalie de argint și o medalie de bronz.

 • Cosmin Candoi, sportiv în Lotul Național de Paraclimbing

  De aceste medalii de aur pot spune doar că sunt mândru. Sper ca performanțele echipei să arate că escalada este un sport care schimbă viețile copiilor și tinerilor cu dizabilități.” 

  Cosmin Candoi este cățărător medaliat cu aur la categoria B3 a sportivilor cu deficiențe de vedere. Cosmin a adus României primul titlu de Campion Mondial în anul 2019. Au urmat atât de multe medalii de aur încât, de la un moment dat, nu le-am mai numărat. Ce numărăm sunt zâmbetele copiilor și cursanților cărora Cosmin le inspiră aceeași pasiune și determinare care l-au ridicat pe el pe podiumurile mondiale de paraclimbing.

 • Răzvan Nedu
 • Claudiu Miu
 • Ionela Grecu
 • Cosmin Candoi

Sponsorii și partenerii Lotului Național de Paraclimbing

Cum sunt împărțite categoriile de dizabilități la competițiile internaționale de paraclimbing?

Sportivii B1 sunt complet nevăzători.

Sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și / sau un câmp vizual mai mic de 5%. 

Sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%.

Sportivii din categoria RP pot avea tulburări neurologice sau fiziologice care pot fi foarte diferite. Unii sportivi din clasele RP au nevoie de un scaun cu rotile, în timp ce alții sunt limitați de alți factori (flexibilitate, coordonare, forță). 

0:00
0:00