Lui Răzvan Nedu, nimic nu-i stă în drum! Sportiv de performanță, instructor de escaladă și căpitanul Echipei Naționale, Răzvan face tot posibilul să fie, zi de zi, doza de optimism pentru cei din jur. Vede 1% și prin toate acțiunile lui ne arată tuturor că se poate. El a cucerit până acum 3 dintre cele mai înalte 7 vârfuri ale lumii.
În 2021, Răzvan Nedu concurează cu mâna în ghips și devine Vicecampion Mondial la Campionatul Mondial de Paraclimbing din Moscova. „Până în ultima clipă a fost incertă plecarea mea din cauza accidentării la deget. Nimeni nu s-a gândit că voi concura cu mâna în ghips ca până la urmă să ajung să mă lupt pentru medalie.“
„Când sunt supărată, îmi place să fac ceva util. Cunoscându-i pe cei de la Climb Again, am ales să vin la sport. Aveam nevoie și de oameni, să vorbesc cu oamenii, să comunic. Eram izolată. Aici am primit încurajări autentice, am început să merg de 3 ori pe săptămână la antrenamente și m-am ținut. A fost despre muncă și încredere. În competiții, a contat mereu mult sincronizarea dintre navigator și mine.
Așa am reușit să ajung în finală.”
Ionela Drăgan este cățărătoare medaliată cu aur la categoria B3 a sportivilor cu deficiențe de vedere. În doi ani, a adus României două medalii de aur, o medalie de argint și o medalie de bronz.
„De aceste medalii de aur pot spune doar că sunt mândru. Sper ca performanțele echipei să arate că escalada este un sport care schimbă viețile copiilor și tinerilor cu dizabilități.”
Cosmin Candoi este cățărător medaliat cu aur la categoria B3 a sportivilor cu deficiențe de vedere. Cosmin a adus României primul titlu de Campion Mondial în anul 2019. Au urmat atât de multe medalii de aur încât, de la un moment dat, nu le-am mai numărat. Ce numărăm sunt zâmbetele copiilor și cursanților cărora Cosmin le inspiră aceeași pasiune și determinare care l-au ridicat pe el pe podiumurile mondiale de paraclimbing.
„A fi membru în Lotul Național de Paraclimbing este, în primul rând, o responsabilitate care mă provoacă să mă dezvolt pe toate planurile, dar cel mai important pe plan sportiv și personal. În al doilea rând, este un motiv de bucurie de a inspira alți copii și tineri să se dezvolte la rândul lor, să fie încrezători și să lupte să fie independenți.”
Alex Benchea este cățărător nevăzător, dar, mai ales, alpinist și iubitor de munți. El a dat startul proiectului 7 Summits, cucerirea celor mai înalte 7 vârfuri de pe cele 7 continente ale lumii. Alex locuiește în Cluj, unde ne ajută în rol de instructor de escaladă pentru copiii cu deficiențe de vedere.
Deși este unul dintre cei mai noi membri ai Echipei Naționale de Paraclimbing (2023), reușește la cei 18 ani să facă lucruri incredibile și ne inspiră prin motivația și entuziasmul lui. A participat deja la prima tabără paralimpică organizată de Climb Again la Gruiu, județul Argeș
„Vin la sală de mai bine de 1 an, iar de când practic escalada simt că îmi descopăr adevăratul potențial. Am realizat că limitele ni le impunem singuri și tot noi suntem cei care găsim soluții să le depășim. Suntem capabili să realizăm multe lucruri dacă ne străduim și ni le dorim cu adevărat.”
Tonel face voluntariat de opt ani, iar visul lui este să deschidă o asociație prin care să ofere sprijin persoanelor cu dizabilități. A descoperit escalada în anul 2022 și continuă să vină la antrenamente, fiind motivat de schimbările fizice, dar și psiho-emoționale pe care le observă de când practică acest sport.
Florin este din Iași și a început drumul spre performanță prin programul de terapie prin escaladă ”Peste Limite” pentru tineri și adulți cu dizabilități locomotorii și neuromotorii. Face antrenamente săptămânale și își dorește să meargă spre performanță după o pauză de 22 de ani în sport. I-a plăcut foarte mult atitudinea caldă și prietenoasă cu care a fost întâmpinat la sala de escaladă și își dorește să obțină rezultate la concursuri și competiții.
Din Iași, Maria își dorește să facă performanță pentru că asta și-a dorit încă din tinerețe, practicând tenis de masă și atletism. Progresele vizibile din sala de escaladă o impulsionează să continue cu acest sport și o motivează să muncească tot mai mult. Și-a învins frica de înălțime, și-a îmbunătățit condiția fizică, și-a făcut prieteni noi și își dovedește cu fiecare antrenament pe care îl finalizează că (se) poate!
„Trebuie să muncești ca să reușești!” este motto-ul pe care Maria și-l asumă de când a devenit membră a Lotului Național de Paraclimbing.
„Vin la Climb Again din luna iulie 2021. Lucram la Piața Berceni ca vânzător și m-a văzut Claudiu, care m-a întrebat dacă vreau să vin la sală. I-a atras atenția dizabilitatea mea la mână și la picior. Auzisem de escaladă și văzusem oameni la TV făcând asta, mi se părea un sport extraordinar, dar nu m-aș fi gândit niciodată că aș fi putut și eu să fac asta. Acum mă antrenez în fiecare săptămână, particip la competiții și simt că asta îmi dă o încredere în mine enormă. Zilele mele nu se mai împart între muncă și jocuri video, acum simt că pot mai mult de atât.”
Liviu Matei este cățărător medaliat la categoria RP2. în 2022, odată cu antrenamentele de Lot pe munți înalți, a descoperit plăcerea drumețiilor și a alpinismului.
„Până să descopăr escalada acum mai puțin de un an, nu am mai practicat niciun sport, și am cu totul o nouă apreciere pentru această activitate.
La sală am întâlnit oameni frumoși, cărora le apreciez mult munca și răbdarea pe care o au cu noi.
Ce îmi place la escaladă? Că e mult efort, răsplătit cu multă satisfacție si foarte mult de învățat din punct de vedere tehnic”
Ionuț s-a alăturat echipei Lotului Național de Paraclimbing în 2024 și practică escalada la Cluj.
„Dintotdeauna mi-a plăcut sportul și caut permanent modalități de a petrece sănătos timpul. După o carieră în ciclismul paralimpic, cea mai bună performanță fiind locul 8 la Campionatele Mondiale de Paraciclism UCI din 2009 în cursa tricicletelor, am căutat un sport care să se potrivească calităților mele fizice. Escalada sportivă cred că mi se potrivește cel mai bine dintre noile sporturi, fiind o combinație dificilă între tehnică, forță, rezistență fizică și strategie.”
Andrei este membru al Lotului Național de Paraclimbing din 2024 și a descoperit escalada la Climb Again Iași.
„Ce înseamnă să fac parte din Lot? Pasiune, provocare și aspirație! Pasiunea pentru mișcare și pentru un stil de viață sănătos! Provocarea de a mă cunoaște, de a-mi descoperi limitele și de a mi le depăși! Aspirația de a reuși să ajung la înălțime atât la propriu, cât și la figurat, indiferent de barierele ivite de-a lungul traseelor. Iar dacă activitatea mea inspiră un singur om să-și atingă un pic mai mult din propriul potențial, eu mă simt împlinită!”
Adriana este cățărătoare medaliată la categoria B1.
„Am intrat de puțin timp în lot și îmi doresc să mă dezvolt și să evoluez cât mai mult în acest sport, alături de o echipă minunată. Practic acest sport mai bine de un an jumătate și-mi place din ce în ce mai mult.”
“Escalada, un sport complex și solicitant, presupune cățărarea pe un perete de stâncă sau pe un panou artificial, cu ajutorul forței brațelor și picioarelor. Deși pare un sport dificil, accesibil doar oamenilor cu o condiție fizică excelentă, în realitate lucrurile stau altfel. Cățăratul nu reprezintă numai un sport, ci și o modalitate de terapie, ceea ce-l face practicabil pentru oricine, inclusiv pentru persoanele cu multiple dizabilități. Iar noi, în ultimii ani, am demonstrat acest lucru! Ne bucurăm că avem un program sportiv complet în acest an.”
„Cunosc Lotul Național de Paraclimbing încă de când eram cursantă la Climb Again. M-am antrenat timp de câțiva ani împreună cu Cosmin Candoi și am urmărit evoluția tuturor sportivilor în acest timp. Ulterior, în 2021 m-am alăturat echipei și emoțiile au luat o altă amploare. Este nevoie de foarte multă dedicare, ore și zile întregi de antrenament, pregătiri, vizite medicale și susținere pentru ca această minunată echipă să participe la competiții și să se întoarcă victorioși acasă de fiecare dată!”
„Ce înseamnă să fiu parte din echipa de Lot? Înseamnă dedicare, concentrare maximă, sincronizare și, în același timp, puterea de a face traseul o dată cu cel cu care navighezi. Trebuie să devii una cu sportivul. Împreună suntem unul, iar emoțiile sunt la fel de mari și pentru mine. Adeseori, mai mari!”
Iulian Farkas este arhitectul pereților de escaladă și al traseelor de aventură Climb Again. The Architect, într-un cuvânt. În timpul antrenamentelor, este și The Navigator.
„Rolul meu este de a transmite mai departe pasiunea pentru cățărat și de a antrena sportivii și viitorii sportivi din Cluj-Napoca. În cadrul competițiilor, am și rolul de navigator. La fiecare competiție a Lotului, s-a adeverit sloganul Overcome the Impossible, iar asta mă motivează atât pe plan personal, cât și profesional.”
„Ca profesor pentru copiii cu deficiențe vizuale, am simțit că trebuie sa-i încurajez în permanență să treacă peste obstacolele impuse de deficiențe. dar și de societate. Escalada m-a apropiat mai mult de elevii mei și, astfel, le înteleg mai ușor nevoile.”