Climb Again deschide centru de terapie prin sport în Gruiu, Argeș

În inima munților, Climb Again și Kaufland Romania construiesc împreună un spațiu accesibilizat de terapie prin sport și escaladă pentru copiii cu dizabilități

 

Asociația Climb Again, cu sprijinul Kaufland România, a pus bazele Centrului Climb Again Gruiu, al treilea spațiu amenajat din România unde copiii și tinerii cu diverse dizabilități pot face terapie prin escaladă, prin sport și mișcare. Alte două centre se găsesc în București și Iași.

 

Escalada este un sport care poate fi practicat inclusiv de către copiii cu nevoi speciale, cu efect terapeutic și acesta este motivul pentru care Climb Again a dezvoltat primul centru de terapie prin escaladă din Europa la București, în urmă cu 4 ani.

Centrul Climb Again Gruiu este rezultatul multor ani de observație, de rezultate măsurabile și benefice ale acestei forme de terapie sportivă pentru copiii cu deficiențe de vedere, de auz, locomotorii și neuromotorii, cu ADHD și TSA.

Fiind amplasat în mijlocul naturii, în satul Gruiu, județul Argeș, întins pe o suprafață de 5 hectare, noul Centru Climb Again Gruiu îndeplinește o serie de roluri adaptate la tipul de dizabilitate a copiilor, la interesele lor cognitive, la posibilitățile lor intelectuale, la stilul de învățare și la nevoia de integrare în comunitate.

Claudiu Miu – Fondator Climb Again


“E următorul pas de dezvoltare pentru copiii cu dizabilități. Vom avea trasee de escaladă, dar nu doar atât, ci și o multitudine de spații accesibilizate pentru copiii cu dizabilități: sală de sport, parc de aventură, bazin terapeutic, teren de sport adaptat persoanelor nevăzătoare, săli de kinetoterapie și psihoterapie.


În cei 8 ani de când lucrez alături de copii sau fără deficiențe, am văzut impactul și transformarea adusă de sport și dorința fantastică a lor de a-și descoperi potențialul. Așteptăm copii din toată țara, dar și pe cei din comunitatea locală să își găsească refugiu aici, în frumusețea munților și a escaladei.


În Kaufland, am regăsit oameni de bine și parteneri de încredere, ne-am alăturat lor și am făcut o echipă frumoasă care transmite mesajul pe care l-am clădit în ani. Suntem Puternici Împreună!“

Un spațiu de joacă și terapie sportivă pentru copiii cu nevoi speciale înseamnă accesibilitate, incluziune, socializare și dezvoltare armonioasă.

 

Centrul Climb Again este un spațiu de joacă destinat diferitelor tipuri de dizabilități și accesibilizat cu indicii vizuale sau auditive pentru copiii hipoacuzici, nevăzători sau cu deficiențe de vedere, prin căi de acces facile, cu suprafețe de joacă și recuperare multifuncționale și polisenzoriale concepute după schema terapiei sportive.

 

Însă Centrul Climb Again Gruiu își dorește să fie mai mult! Aici, copiii se vor regăsi într-o comunitate incluzivă care oferă oportunități de socializare și networking între copii cu nevoi speciale și copii tipici, acestea fiind baza unei dezvoltări psihice armonioase.

 

Evenimentul de lansare de la Gruiu a inclus două zile de muncă susținută din partea voluntarilor Climb Again și Kaufland.

 

Echipați după toate normele de siguranță prezente pe un șantier, 40 de voluntari Kaufland și Climb Again și-au pus la bătaie entuziasmul, spiritul de echipă, competențele de meseriași și resursele lor personale cele mai importante – timpul și prezența fizică – pentru a dărâma barierele dintre minoritatea celor cu dizabilități și restul majoritar.

 

Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România

 

„Pe lângă susținerea financiară a acestui proiect, am pus umărul la construcția centrului de la Gruiu pentru că voluntariatul face parte din cultura noastră organizațională și a fost o oportunitate de da o formă concretă solidarității dintre oameni.”

 

Andreea Kurtuhuz, voluntară Kaufland România

 

„Cum acesta este un proiect pentru oameni, imediat am simțit imboldul de a ceva face mai mult decât ceea ce ar putea face un om obișnuit, adică să ajute doar financiar. Iar o parte din bucățica pe care o putem dărui fiecare este, în primul rând, timpul nostru, cea mai importantă resursă. Și, în al doilea rând, și partea fizică. Uitându-ne puțin la peisaj și la scopul acestui proiect, ne dăm seama că în spatele oricărei organizații stau, de fapt, oamenii.”

 

Din echipa Climb Again fac acum parte și foști beneficiari, tineri nevăzători, cu deficiențe de vedere sau neuromotorii care și-au găsit vocația în sport și care sunt modele de urmat pentru tinerii aflați în aceeași situație. La evenimentul de inaugurare, au fost prezenți o parte din acei tineri: Robert Al-Radi, medaliat la paraclimbing și instructor de escaladă și Răzvan Nedu, vicecampion mondial la paraclimbing și căpitanul Lotului Național de Paraclimbing.

 

Răzvan Nedu, fost beneficiar Climb Again și căpitanul Lotului Național de Paraclimbing

 

“După sunetele de bormașină și ciocane, copiii se vor bucura de natură și de activități care să le dezvolte încrederea în ei și în propriile forțe.”

 

După cele două zile de muncă intensă și eforturi susținute în care au ridicat fundația Centrului Sportiv Climb Again Gruiu, peste 20 voluntari Climb Again – Kaufland au atins și acoperișul României.

 

Cucerirea Vârfului Moldoveanu, cel mai înalt vârf al României, a fost o continuare firească a muncii de echipă, mai ales în compania celor doi cățărători care împreună văd aproximativ 1%, Alex Benchea și Răzvan Nedu, alpiniști cu experiență în urcarea celor mai înalte acoperișuri ale lumii, de la Mont Blanc, Elbrus, Matterhorn și, în curând, vârful Aconcagua din America de Sud.

 

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, sprijin psiho-emoțional și kinetoterapeutic pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiențe de vedere, de auz, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate. Climb Again este și coordonatorul Lotului României de Paraclimbing.

 

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.450 de magazine în 8 țări, 148.000 de angajați și o rețea de 157 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0:00
0:00