București, 25.09.2024 – Climb Again, ONG-ul dedicat incluziunii copiilor și tinerilor cu dizabilități prin facilitarea terapiei prin escaladă, în calitate de partener de incluziune în cadrul prestigiosului Concurs Internațional George Enescu, ediția a-XIX-a, a găzduit pe data de 24 septembrie 2024, un concert extraordinar susținut de doi artiști de renume internațional: Adriana Borodin (pianină) și Constantin Borodin (violoncel).
Evenimentul marchează o colaborare semnificativă între muzicieni de elită și comunitatea Climb Again, în cadrul unei inițiative menite să promoveze incluziunea socială prin cultură și artă. Publicul acestui concert special a fost format din copii cu dizabilități, beneficiari ai programelor ONG-ului, părinți, voluntari, echipă și prieteni, oferindu-le astfel oportunitatea de a interacționa cu muzica clasică la cel mai înalt nivel.
Un gest de incluziune pentru comunitatea nevăzătorilor
Concertul de la Climb Again se înscrie în seria de evenimente dedicate incluziunii și accesibilizării culturii pentru persoanele cu dizabilități. Așa cum în toate serile de concerte în care ONG-ul a fost prezent la Ateneu, distribuind programul festivalului în format Braille oferit de Artexim, Climb Again va participa și la Concertul de Închidere al Masterclassului de Interpretare Dirijorală de la Ateneul Român, asigurând participarea nevăzătorilor la această experiență culturală deosebită.
Despre artiștii invitați:
Adriana Borodin, originară din București, este o pianistă cu un palmares bogat de recitaluri în țară și în orașe culturale internaționale precum Berlin, Veneția și Budapesta. Absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, Adriana este cunoscută pentru colaborările sale în ansambluri corale prestigioase, precum Corul Regal și Corul de Cameră Consonance. În prezent, își dedică cariera predării pianului și vocii la Școala de Arte Dante Music.
Constantin Borodin, violoncelist cu rădăcini în Chișinău, s-a format la cele mai înalte standarde, având parte de îndrumarea renumitului profesor Marin Cazacu și de burse Erasmus la conservatoare de prestigiu din Ghent și Berlin. Premiat la numeroase competiții internaționale, Constantin a obținut Premiul II la Concursul Internațional George Enescu (2022) și Premiul I la Concursul Mihail Jora (2019). Actualmente, este membru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București.
Concursul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și este un proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii, organizat de Artexim.
Vă invităm să vă alăturați acestui demers prin participarea la evenimentul de închidere al Concursului Internațional „George Enescu” pentru a sprijini împreună cultura incluzivă!
Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Comitetul Național Paralimpic și Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.
Concursul Internațional George Enescu, inițiat în 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare la nivel internațional. De-a lungul anilor, concursul a consolidat poziția României pe scena culturală globală, fiind singurul concurs din România afiliat Federației Mondiale a Concursurilor Internaționale de Muzică Clasică. Ediția din 2024 este una de excepție, continuând tradiția de a aduce în prim-plan talente ale muzicii clasice.
Lasă un răspuns